GESCHIEDENIS

Tussen de stadsgrachten, midden in het historische centrum van Zwolle, is het Statenzaalcomplex te vinden. De hoofdentree bevindt zich in de Diezerstraat, de drukstbezochte winkelstraat van de stad.

 

Toen Zwolle in 1803 de hoofdstad van de provincie Overijssel werd hoorde daar natuurlijk een provinciehuis bij. Het duurde even totdat in 1874 het Gouvernementsgebouw (het eigenlijke Provinciehuis) tot stand kwam. Nog weer later werd de Statenzaal er naast gebouwd. In 1895 begon, onder leiding van Rijksbouwmeester Jacobus van Lockhorst, de bouw en na ruim drie jaar, in november 1898, werd de zaal plechtig geopend waarna het gebouw officieel in gebruik genomen werd als vergaderplaats voor de Provinciale Staten.

 

In en om het gebouw is de neogotisch stijl tot in de kleinste details terug te vinden. Een pronkstuk van de Statenzaal vormen de fantastische glas-in-loodramen, zowel technisch als kunstzinnig bijzonder. Op de ramen zijn de wapens van de Overijsselse gemeenten uit 1894 te zien en ook alle IJsselsteden hebben hun eigen raam. De monumentale wandschilderingen op doek zijn prachtig en verbeelden de hoogtepunten van de geschiedenis van de provincie Overijssel.

 

In 1973 verhuisde het Provinciehuis en gebruikte de gemeente de Statenzaal voornamelijk als trouwlocatie. De laatste grote verbouwing aan de achterzijde vond plaats in 1986 waarna het Statenzaalcomplex en het naastgelegen Gouvernementsgebouw jarenlang als centrale bibliotheek fungeerde. 

 

Totdat de bibliotheek in 2016 verhuisde en het tijd werd voor ‘something completely different’. Het Statenzaalcomplex -een Rijksmonument- werd in 2019 door de gemeente Zwolle beschikbaar gesteld voor een nieuwe bestemming. Het resultaat is oa. het trotse Hotel Staatsman. Naast de 7 prachtige en monumentale kamers/suites van het hotel en het Grand Cafe vindt u in het gebouw ook nog de monumentale ‘Statenzaal’ en de bijbehorende monumentale ‘Koffiekamer’

 

 

  • DeStaatsman-4-Kasper Veenstra.jpg
  • DeStaatsman-9-Kasper Veenstra.jpg
  • Voorgevel_-_Zwolle_-_20228973_-_RCE.jpeg
  • DeStaatsman-7-Kasper Veenstra.jpg
  • DeStaatsman-20-Kasper Veenstra.jpg

Ook deze monumentale ruimtes hebben een zorgvuldig uitgevoerde renovatie en restauratie ondergaan en worden oa. gebruikt als trouwlocatie, als locatie waar evenementen op gebied van cultuur en onderwijs plaatsvinden en voor talloze activiteiten die passend zijn voor deze monumentale ruimtes. 

 

We kunnen nu vast stellen dat de nieuwe bestemming die de afgelopen 4 jaar tot stand is gekomen recht doet aan het prachtige gebouw en aan de wensen van nu. Zo is de Statenzaal terug als een tastbaar stukje historie en een icoon voor Zwolle.